Taua a Iukureini: Pe a faʻalavelave faʻapolokiki e sili atu maketi oloa

Matou te faʻaogaina kuki mo mafuaaga eseese, e pei o le faatumauina o le faʻamaoni ma le saogalemu o le upega tafaʻilagi a le FT, faʻavasegaina o mea e aofia ai ma faʻasalalauga, tuʻuina atu faʻasalalauga faʻasalalau, ma suʻesuʻeina pe faʻapefea ona faʻaogaina la matou upega tafaʻilagi.
E pei o le toatele, o Gary Sharkey sa mulimulitaia mea aupito lata mai i le osofaiga a Rusia i Ukraine. Ae o ana mea e fiafia i ai e le gata i tagata taitoatasi: I le avea ai ma faatonu faatau i Hovis, o se tasi o faifalaoa sili ona tele i Peretania, o Sharkey e nafa ma le sailia o mea uma mai fatu mo falaoa uamea mo masini.
O Rusia ma Iukureini e taua uma le faʻatau atu o saito, ma toetoe lava tasi vaetolu o fefaʻatauaʻiga o saito i le va oi latou.
"Iukureini ma Rusia - o le tafe mai o saito mai le Sami Uliuli e taua tele mo maketi o le lalolagi," o le tala lea a Sharkey, ona o oloa auina atu i fafo mai atunuu e lua ua taofia lelei.
E le na'o fatu. Sa fa'ailoa fo'i e Sharkey le si'itia o tau o alumini. O tau mo le u'amea mama o lo'o fa'aaogaina i mea uma mai ta'avale i pia ma apa falaoa o lo'o i luga o le ala e ausia ai le maualuga o le sili atu i le $3,475 i le tone - o se vaega e atagia ai le mea moni o Rusia o le lona lua lona tele o oloa auina atu i fafo.
“Ua lelei mea uma.O loʻo i ai se faʻalavelave faʻapolokiki faʻapitoa i luga o le tele o oloa, "o le tala lea a le 55 tausaga le matua, ma matauina o le tau o le saito ua siʻitia i le 51% i le 12 tausaga talu ai ma le tau faʻatau kesi i Europa ua siʻitia toetoe lava 600%.
O le osofaʻiga a Ukrainian ua lafo ai se ata lafoia i luga o le alamanuia o oloa, ona ua le mafai ai foi ona le amanaʻia laina faʻaletonu geopolitical o loʻo faʻatautaia i le tele o maketi mataʻutia.
O faʻalavelave faʻapolokiki o loʻo faʻatupuina.O le feteenaiga lava ia ma faʻasalaga i luga o Rusia o loʻo faʻaleagaina ai le tele o maketi, aemaise o le saito.O le siʻitia o tau o le malosi e iai aʻafiaga taua i luga o isi maketi o oloa, e aofia ai le tau o fetilaisa e faʻaaogaina e faifaatoaga.
I le pito i luga o lena mea, o loʻo faʻateleina le popole o tagata faʻatau oloa ma pule faʻatau e uiga i auala e mafai ai ona faʻaaogaina le tele o mea mataʻutia e avea ma auupega o faiga faʻavae mai fafo-aemaise lava pe a fai o le atinaʻeina o se Cold War fou e vavaeeseina ai Rusia, ma atonu o Saina, mai le Iunaite Setete. .O sisifo.
Mo le tele o le tolu sefulu tausaga ua tuanaʻi, o le pisinisi o oloa o se tasi lea o faʻataʻitaʻiga sili ona maualuga o le lalolagi atoa, faʻatupuina le tele o tamaoaiga mo kamupani fefaʻatauaʻiga e faʻafesoʻotaʻi tagata faʻatau ma faʻatau oloa.
O le pasene o neon uma e auina atu i fafo e sau mai Rusia ma Iukureini. O moli neon o se mea e maua mai i le gaosiga o uʻamea ma o se mea autu autu mo le gaosiga o masini. fa'alavelave ile pisinisi semiconductor
E ui o le tele o poloketi taʻitoʻatasi i vaega e pei o le mining e masani ona afifi i faiga faʻapolokiki, o le maketi lava ia e fausia i luga o le manaʻoga e tatalaina le sapalai o le lalolagi. meamata latou te manaomia.
O se suiga i le vaaiga i le alamanuia o oloa ua amata ona fai mo le sefulu tausaga. A o faateteleina feeseeseaiga i le va o le US ma Saina, o le taofiga a Beijing i le sapalai o eleele e le masani ai - o metale o loʻo faʻaaogaina i le tele o vaega o gaosiga - ua faʻatupuina ai le popolega o le sapalai o mea mataʻutia. e mafai ona avea ma auupega faapolokiki.
Ae i le lua tausaga talu ai, e lua mea eseese na tutupu ua atili ai ona taulaʻi. O le faʻamaʻi Covid-19 ua faʻaalia ai le mataʻutia o le faʻalagolago i se numera toʻaitiiti o atunuʻu poʻo kamupani, e oʻo atu ai i le ogaoga o faʻalavelave faʻalavelave. , O le osofa'iga a Rusia i Iukureini o se fa'amanatuga o le auala e mafai ai e nisi o atunu'u ona i ai se aafiaga tele i le tu'uina atu o mea mata'utia ona o le tele o a latou sea maketi i oloa taua.
O Rusia e le gata o se sapalai tele o kesi masani i Europa, ae o loʻo pulea foi le maketi mo le tele o isi oloa taua, e aofia ai le suauu, saito, alumini ma palladium.
"O oloa ua leva ona faʻaauupegaina ... e masani lava ona fesiligia poʻo afea e toso ai e atunuʻu," o le tala lea a Frank Fannon, o le sa avea muamua ma failautusi fesoasoani a le setete mo punaoa malosi.
O le tali pu'upu'u a nisi o kamupani ma malo i le taua i Iukureini o le fa'ateleina lea o fa'amaumauga o mea taua. ma Sisifo.
"O loʻo manino le gauai atu o le lalolagi i mataupu [geopolitical] nai lo le 10 i le 15 tausaga talu ai," o le tala lea a Jean-Francois Lambert, o se tasi sa avea muamua ma faletupe ma faufautua o oloa o loʻo fautua i faʻalapotopotoga tau tupe ma kamupani fefaʻatauaʻiga.Lambert) fai mai.” Ona faatatau lea i le lalolagi atoa.E na'o le lelei o filifili sapalai.O lea la ua popole tagata, o iai sau sapalai, pe mafai ona maua?”
O le faateia o le maketi e le au gaosi oloa e pulea le tele o le gaosiga o sea o nisi o oloa e le fou.
Talu mai lena taimi, o fefaʻatauaʻiga ua faʻateleina le lalolagi atoa ma maketi e fesoʻotaʻi. tafega o oloa.
E fa'aaoga e Rusia le kesi fa'alenatura e fa'atau atu i Europa, ma fa'aolaina ai le fa'amoemoe o punaoa faanatura e fa'aaogaina e fai ma auupega.O Rusia e tusa ma le 40 pasene o le fa'aaogaina o kasa a le EU. kuata o le tausaga talu ai, e tusa ai ma le International Energy Agency, ina ua uma ona faʻaaogaina e le kamupani kesi a le setete o Gazprom se fuafuaga o le naʻo le faʻafeiloaʻi o konekarate umi. Tautinoga ma e le tuʻuina atu sapalai faaopoopo i luga o le maketi maketi.
E tasi le pasene o le kesi faalenatura o le lalolagi e gaosia i Rusia. O le osofaʻiga a Iukureini o se faʻamanatuga o le faʻaogaina e nisi o atunuʻu le tele o aʻafiaga i le tuʻuina atu o mea mata e pei o le kesi masani.
Ia Ianuari, na tuuaia ai e le ulu o le International Energy Agency, Fatih Birol, le siitia o tau o le kesi i le taofia e Rusia o le kesi mai Europa.
E tusa lava pe taofia e Siamani le faagasologa o le faamaoniga mo le Nord Stream 2 i le vaiaso talu ai, o se tweet a le sa avea muamua ma peresitene o Rusia ma le sui-peresitene o Dmitry Medvedev na vaaia e nisi o se taufaamatau i le faalagolago o le itulagi i le kesi a Rusia. lea e le o toe umi ae totogi e Europa le 2,000 euros i le 1,000 kupita mita o kesi!”Fai mai Medvedev.
"Afai lava e faʻatumauina le sapalai, o loʻo i ai tulaga lamatia e le mafai ona alofia," o le tala lea a Randolph Bell, o le faʻatonu o le malosi o le lalolagi i le Atlantic Council, o le US international relations think tank."E manino lava o [Rusia] o loʻo faʻaaogaina le kesi faʻanatura e fai ma meafaigaluega faʻapolokiki."
Mo tagata suʻesuʻe, o faʻasalaga e leʻi tupu muamua i luga o le faletupe tutotonu a Rusia - lea na mafua ai le paʻu o le ruble ma faʻatasi ai ma faʻamatalaga a le au faipule a Europa o le "taua tau tamaoaiga" - ua na o le faateleina o le lamatiaga o le a taofia e Rusia nisi o sapalai o oloa.
Afai e tupu lena mea, o le puleaina o Rusia i nisi o metals ma gas tauleleia e mafai ona i ai ni aafiaga i luga o le tele o sapalai sapalai. Ina ua blacklisted kamupani alumini Rusal e faalapotopotoga tau tupe mulimuli US faasalaga i le 2018, tau soded i le lona tolu, faatupu faalavelave i le alamanuia taavale.
E tasi le pasene o le palladium a le lalolagi o loʻo gaosia i Rusia. E faʻaaogaina e le au taʻavale lenei elemene vailaʻau e aveese ai mea oona mai le gas
O le atunuu foi o se gaosiga tele o le palladium, lea e faʻaaogaina e tagata taʻavale e aveese ai mea oona mai le faʻagogo, faʻapea foʻi ma le platinum, kopa ma le nickel mo maʻa eletise. o se mea e maua mai i le gaosiga o u'amea ma se mea mata'utia mo le gaosiga o chip.
E tusa ai ma le kamupani suʻesuʻe a Amerika Techcet, o moli neon e maua mai ma faʻamamaina e le tele o kamupani Iukureini faʻapitoa. Ina ua osofaʻia e Rusia le itu i sasae o Iukureini i le 2014, o le tau o moli neon na siitia i le 600 pasene toetoe lava o le po, ma faʻaleagaina ai le pisinisi semiconductor.
"Matou te faʻamoemoe e faʻaauau pea feeseeseaiga faʻa-geopolitical ma tulaga lamatia i luga o oloa faʻavae uma mo se taimi umi pe a uma le osofaʻiga a Rusia i Ukraine.O Rusia o loʻo i ai se aafiaga loloto i maketi o oloa i le lalolagi, ma o le feteʻenaʻiga faʻaalia o loʻo i ai se aafiaga tele, aemaise lava i le faʻatupulaia o tau, "o le tala lea a Natasha Kaneva, tagata suʻesuʻe JPMorgan.
Masalo o se tasi o aafiaga sili ona popole o le taua a Iukureini o luga o tau o saito ma mea taumafa.
O loʻo i ai pea le tele o oloa a Ukraine mo le auina atu i fafo pe a faʻatusatusa i le seleselega o le tausaga talu ai, ma o faʻalavelave i oloa e auina atu i fafo e mafai ona i ai "aʻafiaga leaga mo le le saogalemu o meaʻai i atunuu ua leva ona maʻaleʻale o loʻo faʻalagolago i meaʻai a Ukrainian," o le tala lea a Caitlin Welsh, faatonu o le Center's Global Food Security Program.Say.American think tank Strategy and International Studies.
Mai le 14 atunuu o loʻo avea ai le saito a Ukrainian ma mea taua, e toetoe lava o le afa ua mafatia i le ogaoga o le le saogalemu o meaai, e aofia ai Lepanona ma Yemen, e tusa ai ma le CSIS. Ae o le aafiaga e le gata i nei atunuu. lele ma lamatia "faʻateleina le le saogalemu o meaʻai maualuga."
E oo lava i le taimi aʻo leʻi osofaʻia e Moscow Iukureini, o feeseeseaiga geopolitical mai Europa na sosolo i le maketi o meaʻai i le lalolagi. e pei o Saina ma Rusia, o lo'o fa'atau atu fo'i fetila'ai tetele, e puipuia ai sapalai i totonu o le atunu'u.
I masina mulimuli o le 2021, o le tele o le le lava o fugalaʻau na afaina ai nuu i tua o Initia - o se atunuʻu e faʻalagolago i faʻatauga mai fafo mo le tusa ma le 40 pasene o ana meaʻai autu o fualaʻau - e mafua ai le tetee ma feteʻenaʻiga ma leoleo i le ogatotonu ma le itu i matu o le atunuʻu. O Ganesh Nanote, o se faifaatoʻaga i Maharashtra, Initia, o ana fualaʻau e amata mai i le cotton i le cereals, o loʻo lokaina i se tauiviga mo meaʻai autu o laau aʻo lumanaʻi le vaitau o le taumalulu.
“Ua le lava le sapalai o le DAP [diammonium phosphate] ma le potash,” o lana tala lea, ma faaopoopo atu ai na afaina ana fualaʻau, faʻi ma aniani, e ui lava na mafai ona ia maua isi meaʻai i tau maualuga.
O loʻo faʻamoemoe le au suʻesuʻe o le a tumau pea le maualuga o tau o le phosphate seʻia oʻo i le ogatotonu o le tausaga e aveese ai e Saina lana faʻatau atu i fafo, ae o feeseeseaiga i Belarus e foliga mai e le mafai ona mou atu i se taimi vave. CRU.
O nisi tagata suʻesuʻe e talitonu o le faʻatupulaia o le faatosinaga a Rusia i le Soviet Union muamua e mafai ona tupu ai se tulaga lea e malosi ai Moscow i le maketi o saito i le lalolagi atoa - aemaise lava pe a maua le lima maualuga i Iukureini. O Belarus ua vavalalata nei ma Rusia, ae o Moscow. talu ai nei na auina atu ai ni fitafita e lagolago le malo o se isi tagata gaosi saito tele, o Kazakhstan. faiga faavae manatu faavae.
I le iloaina o le faatupulaia o popolega e uiga i le tele o sapalai o oloa, o nisi o malo ma kamupani o loo faia ni laasaga e taumafai e faaitiitia le aafiaga e ala i le fausiaina o oloa.Ua matou vaʻaia lenei mea mai le vaitaimi o Covid.E iloa e tagata uma o se sapalai sapalai lelei e galue i taimi lelei mo le lalolagi, i taimi masani, ”o le tala lea a Lambert.
O Aikupito, mo se faʻataʻitaʻiga, ua faʻaputuina saito ma fai mai le malo o loʻo lava a latou meaʻai faʻatau mai oloa mai fafo ma se seleselega i le lotoifale ia Novema. maketi” ma o Aikupito ua faʻalauteleina ana faʻatauga saito ma o loʻo faʻatalanoaina faʻatauga puipui ma faletupe faʻafaigaluega.
Afai o le teuina o se tali puʻupuʻu i se faʻalavelave, o le tali umi e mafai ona toe faia le sefulu tausaga talu ai mo eleele e le masani ai, o minerale faʻaaogaina i oloa faʻatekonolosi e amata mai i uila afi i taavale eletise.
E pulea e Saina le tusa ma le fa-lima o oloa gaosi i le lalolagi atoa ma faʻaititia le faʻatapulaʻaina o oloa auina atu i fafo i le 2010, faʻateleina le tau o le tau ma faʻaalia ai lona naunau e faʻaogaina lona puleʻaga.Ua latou faaalia le [naunautaiga] e faaaoga lena saosaoa o le malosi e ausia ai le malosi o le geopolitical,” o le tala lea a Bell o le Atlantic Council.
Ina ia faʻaitiitia lo latou faʻalagolago i eleele e le masani ai a Saina, ua faʻaalu e le Iunaite Setete, Iapani ma Ausetalia le sefulu tausaga talu ai i le fuafuaina o auala e atiaʻe ai sapalai fou. kamupani eliina ma fa'agaoioiga o eleele seasea e fa'avae i Kalefonia.
Ua lagolagoina e le US Department of Defense le tele o poloketi, e aofia ai le Lynas project tele i Kalgoorlie, Western Australia. O le setete o loʻo i ai le tele o isi maina fou, o se tasi o loʻo lagolagoina e le malo o Ausetalia.
I se fuafuaga fa'atatau mo le poloketi a Yangibana i Ausetalia i Sisifo, na fausia e Hastings Technology Metals, o lo'o fausia e le au faigaluega ni auala fa'ata'amilo i Gascoyne Junction, o se mauga papa tu'ufua e tusa ma le 25km i sisifo o le Mauga o Augustus., lea e faaluaina le telē o le mauga sili ona taʻutaʻua o Uluru, lea sa taʻua muamua o le Papa Ayers.
O tagata faigaluega muamua i le nofoaga sa eliina auala ma eliina maa tetele, lea na atili ai ona faigata a latou galuega.” Ua latou faitio faapea o loo latou osofaia le auvae mauga o le Mauga Aukuso,” o le tala lea a le pule sili o tupe a Hastings Matthew Allen.Ua maua e le kamupani se nonogatupe e $140 miliona e lagolagoina e le malo o Ausetalia e atiina ae ai le maina i Yangibana, o se vaega o lana poloketi autu fou.Mineral Strategy.
O loʻo faʻamoemoeina e Hastings, a maeʻa ona faʻaaogaina i le lua tausaga, o le a ausia e Yangibana le 8% o manaoga o le lalolagi mo neodymium ma praseodymium, e lua o minerale e 17 e le masani ai le eleele ma minerale sili ona manaʻomia. tausaga e mafai ona tuleia le fuainumera i le tasi vaetolu o le sapalai o le lalolagi, e tusa ai ma le au suʻesuʻe pisinisi.
E tasi le pasene o eleele e le masani ai le lalolagi o loʻo gaosia i Saina. O minerale ia o loʻo faʻaaogaina i oloa faʻatekonolosi mai le matagi i taavale eletise. O loʻo taumafai le US ma isi atunuʻu e atiaʻe isi sapalai.
I Peretania, fai mai Hovis' Sharkey o loʻo ia faʻalagolago i ana fesoʻotaʻiga ua leva ona tuʻuina atu e faʻamautu ai sapalai. A faatusatusa i nai tausaga ua mavae, o loʻo e galulue nei ma tulaga eseese o faʻatau oloa e faʻamautinoa le faʻaauauina o sapalai i la matou pisinisi.


Taimi meli: Iuni-29-2022